Hoppa till sidans innehåll

Gästinlägg Caroline Hoerschelmann


Hej, mitt namn är Caroline Hoerschelmann och jag har fått i uppdrag att skriva ett inlägg om min vardag på ridsportgymnasiet Strömsholm. Jag är född 1998 och är i grunden ridskoleryttare på Jutagården där jag började min tävlingskarriär på den fd ridskoleponnyn Puff som jag tävlade med i bland annat Gotacupen. Jag började rida på Jutagården för Skultorps Ryttarsällskap när jag var sex år och har sedan dess ridit lektion för både Frida Hansson och Fanny Nilsson, tills jag flyttade till skolan. Jag har haft två egna ponnyer, c-ponnyn Julius och d-ponnyn Ekhagens Marengo, men numera rider och tävlar jag häst. Hästen jag har nu heter Evita´s Gasaya och är ett sexårigt sto e: Indoctro – Polydor. Jag köpte henne strax innan jag började skolan och har nu haft henne i ett år. Målet med henne i år är att kvala till avd A i lätta klasser och i framtiden ta oss till de högre höjderna.

IMG_2776_1

Jag går alltså första året på Strömsholms ridsportgymnasie som är Sveriges riksanläggning för ridsporten. Här forskar man mycket omkring hästar och i den aktiva grupphästhållningen undersöker man hur hästen beter sig i flock. Även Jens Fredricson, OS-ryttare i banhoppning, håller till på anläggningen. Strömsholm har nära samarbete med Flyinge och Wången och dessa tre bildar Sveriges hästcentrum. Det finns olika utbildningar såsom gymnasieskola, hippologutbildning, hovslagarutbildning, SRL och många fler. Jag sökte in till gymnasieutbildningen hösten 2014 och fick då göra ett ridprov. Jag och 92 andra ungdomar sökte till de 32 platser som fanns. Flytten till Strömsholm var väldigt nervöst samtidigt som jag var otroligt glad och såg fram emot det. På skolan bor de flesta elever på internat. Vi står själva för frukost men blir serverade lunch och middag i skolmatsalen. Man får själva bestämma om man vill stanna eller åka hem på helgerna, många bor långt hemifrån eller utomlands och har inte möjlighet att åka hem varje helg.

11420035_10203551944033632_98955412_n 11328848_10203551943953630_1031435257_n 11419944_10203551945433667_684414423_n

Jag är snart klar med första årskursen av denna treåriga utbildning. Strömsholm är i princip som ett vanligt gymnasium med basämnen såsom svenska, engelska med mera men eftersom det är en yrkesförberedande utbildning ingår fler praktiska lektioner. Två dagar i veckan har vi stalltjänster och ibland även helgstalltjänster. Då utför vi vanliga stallsysslor och ser till att alla hästar mår bra. På gymnasiet har vi ca 45 hästar med olika exteriör och åldrar som går med på våra lektioner. Alla hästar är väl utbildade och flera av dem har även tävlat höga klasser i olika grenar. Vi rider tre gånger i veckan, på måndagar har vi hoppning för Kati Ojala, onsdagar dressyr för Agneta Aronsson och på fredagar rider vi umet lektioner för elever från andra utbildningar som går någon form av ridledarlinje. Vi rider i första hand på gymnasiehästarna men har ibland möjlighet att ta med våra egna hästar. Det är inget krav att ha egen häst i utbildningen. Jag har med min häst Evita på sidan av kursen och tar hand om henne på raster och efter skolan. Det funkar väldigt bra då vårt schema är utformat efter oss med egna hästar så vi har möjlighet att ta hand om dem. Kvällstid hålls hopp- och dressyrträningar i några av anläggningens sju ridhus och där finns det möjlighet för privatryttare att vara med. Det går att ha med sin egen häst i utbildningen om den klarar vissa utbildningskrav som finns. Tanken är att jag ska ha med Evita sista året då jag ska läsa Hoppspecialen, en kurs där man inriktar och specialiserar sig på banhoppning. Många av privathästarna står i olika stall runt om Strömsholm och alla elever har tillåtelse att rida i ridhusen när det är ledigt. Det finns även möjlighet att rida i Strömsholms vackra omgivningar. Bland annat på galoppbanan eller Grand Prix banan som ligger precis vid slottet.

IMG_3003_2

Trots att det är en yrkesförberedande naturbrukslinje läser jag extra kurser och får på så sätt högskolebehörighet. Gymnasiet ger en utbildning som är väldigt eftertraktad och med goda möjligheter till jobb, både i Sverige och utomlands. Vi har praktik i årskurs två och tre och har då chansen att prova hur det är att jobba i olika typer av stall. Då kan man även passa på att praktisera utomlands och skapa kontakter inom branschen. Hästskötarexamen ingår i programmet och det är en väldigt bred linje som ger mycket kunskap och erfarenhet. Jag är otroligt nöjd med skolan och trivs superbra. Ni kan följa min vardag på min blogg http://StallEkholmen.blogg.se och även ställa frågor om det är något ni undrar över :) Tack så mycket!

Hälsningar Caroline Hoerschelman

Uppdaterad: 08 JUN 2016 04:03 Skribent: Caroline Hoerschelmann

Postadress:
Skultorps RS - Ridsport
Jutagården
54193 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

horsemanager_inlogg_200

ridkoslans blogg

SRSFacebook

medlemsuppdrag

jutagårdenlogga

Nyhetsbrev SISU